joi, 12 decembrie 2013

Cum au trecut anii!

Cum ratarea calificării la Mondialul de la Rio, a produs un gust amar în sufletele noastre, acum, la gura sobei, am dat frâu liber amintirilor. Pentru nostalgicii vremurilor de altă dată, alături de prietenul meu Răzvan Neculaiu, un câmpinean împătimit al sportului rege - cum rar mi-a fost dat să văd - am încercat să aducem în prim plan o generaţie de fotbalişti care a făcut istorie. Pentru aceasta, momentul de vârf a fost anul 1970, an care a marcat desfăşurarea Campionatului Mondial din Mexic. Participând într-o grupă de foc, alături de Brazilia, Anglia şi Cehoslovacia, ai noştri au avut o comportare remarcabilă.
Haideţi să privim distribuţia lotului care a făcut deplasarea la Guadalajara:

PORTARI: Răducanu (Rapid), Gornea (UTA), Adamache (Steagu Roşu Braşov)
FUNDAŞI: Sătmăreanu (Steaua), Lupescu (Rapid), Mocanu (Petrolul), Dinu (Dinamo), Dan Coe (Rapid), Ivăncescu (Steagu Roşu Braşov), Deleanu (Dinamo), Gergely (Dinamo), Pescaru (Steagu Roşu Braşov)
MIJLOCAŞI: Dembrovschi (Dinamo Bacău), Dobrin (FC Argeş), Radu Nunweiller (Dinamo), Dumitru (Rapid), Tătaru (Steaua)
ATACANŢI: Lucescu (Dinamo), Dumitrache (Dinamo), Neagu (Rapid), Tufan (Farul), Domide (UTA)
Reamintim şi rezultatele înregistrate atunci: 0-1 cu Anglia lui Bobby Charlton, 2-1 cu Cehoslovacia lui Adamec şi 2-3 cu Brazilia lui Pele. Din păcate, echipa de atunci antrenată de Angelo Niculescu şi Emerich Vogl este astăzi decimată. Pe lîngă Vogl, a cărui dispariţie s-a produs la doar un an de la Mondialele de care vorbim, au mai urcat la Cer, prea devreme, în puterea firii, nu mai puţin de 9 jucători, aproape o formaţie întreagă. Între două miuţe cu îngerii, ei mai aruncă o privire spre pământul părăsit, râzând cu un ochi şi plăngând cu celălalt la ce există astăzi în fotbalul românesc. Să-i evocăm, pe rând, pe dispăruţii preţioşi, legându-le, fiecăruia, o succintă caracterizare a profesorului Angelo, care la 92 de ani îşi strânge la piept cu mângâieri tandre amintirile.

Adamache, înecat în Dunăre: “Un portar sârguincios, conştiincios, teribil de ambiţios”
Gornea: “Alt portar. Era dotat şi dăruit. Avea momente de reverie, când se închidea în sine, urzind planuri numai de el ştiute”
Dan Coe, sfârşind cu ştreangul de gât, în Germania, unde se refugiase criticând dur “Epoca de aur” la postul de radio Europa Liberă: “Vulcanic, parcă ar fi avut două inimi în pieptu-i de aramă. Mânat de o voinţă teribilă”
Mocanu:Serios, aplicat, responsabil”
Gigi Tătaru:Doldora de talent, mânat de fantezie, mari rezerve nevalorificate deplin”
Neagu: “Era activ, eficace, simţ al porţii, făcea ravagii cu gheata sau cu capul”
Dobrin: “Talent clocotitor”
Dumitrache: “Detentă fantastică, viteză de reacţie, lovitură de cap. În 5 secunde realiza mai mult decât un mediocru în 90 de minute”
Ivăncescu: “Muncitor, perseverent, simţ al datoriei, constant în evoluţii”
Lista cernită e mai lungă, din păcate. Noi am stăruit asupra echipei descompletate sever de la Guadalajara, unde fotbalul românesc s-a măsurat cu nişte monştri sacri, ţinând cadenţa. Dumnezeu să-i odihnească pe toţi! Nouă, fiindu-ne dor de ei, suntem trişti, dar mîndri cu asemenea ambasadori la Curtea Regelui Fotbal.

SUPRAVIEŢUITORII GENERAŢIEI GUADALAJARA

Rică Răducanu (67 de ani) pensionar
Lajos Sătmăreanu (69 de ani) pensionar
Nicolae Lupescu (72 de ani) observator federal
Cornel Dinu (65 de ani) administrator delegat Dinamo
Emeric Dembrovschi (68 de ani) pensionar
Radu Nunweiller (69 de ani) stabilit în Elveţia
Mircea Lucescu (68 de ani) antrenor Şahtior Doneţk
Augustin Deleanu (69 de ani) pensionar
Vasile Gergely (72 de ani) stabilit în Germania
Liţă Dumitru (63 de ani) stabilit în Germania
Marin Tufan (71 de ani) pensionar
Flavius Domide (67 de ani) pensionar
Nicolae Pescaru (70 de ani) pensionar
Angelo Niculescu (92 de ani) pensionar